Gemakkelijk energie besparen in de tuin

Gemakkelijk energie besparen in de tuin

Wanneer je energie wil besparen, kijk je waarschijnlijk eerst naar het energieverbruik in huis. Wat vaak vergeten wordt is dat je niet alleen in huis energie kunt besparen, maar ook in de tuin. Door een goede indeling van je tuin kun je gemakkelijk besparen op de energiekosten. Neem de apparaten die je in de tuin gebruikt eens onder de loep en kijk of je gebruik kunt maken van zonne-energie.

pricewise

Gebruik planten

Kies bij het indelen van je tuin niet alleen planten op basis van wat je mooi vindt, maar kijk ook naar wat ze kunnen bijdragen aan energiebesparing. Zo kun je een heg plaatsen tegen een muur waar vaak de wind op staat, dit zorgt voor isolatie. Daarnaast kun je een druivenstruik plaatsen tegen de warmte buitenmuur. Als je deze op 15 centimeter afstand neerzet, zorg de struik er in de zomer voor dat de muur minder snel warm wordt en het huis koeler blijft. Bovendien worden de druiven door de warmte lekker zoet. Heb je een tuin op het zuiden? Zet dan een boom neer. Dat geeft in de zomer schaduw en verkoeling. Aan het eind van de zomer kun je hem snoeien, zodat je in de winter extra zonlicht hebt in huis.

Zonne-energie

De zon is een gratis energiebron, zonde dus om daar geen gebruik van te maken. Koop tuinlampen op zonne-energie. Deze worden overdag automatisch opgeladen door de zon, zodat je er ’s avonds gebruik van kunt maken. De lampjes worden gewoon opgeladen door daglicht; ze werken dus ook in de winter. Je kunt ook kiezen voor een doorzichtige terrasoverkapping met zonnepanelen. Zo is de zon onder de overkapping minder fel en wek je ook nog eens zelf energie op. In de zomer barbecueën op stroom? Ook dat kan op zonne-energie, met een solar cooker. En nee, dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kunt namelijk zelf een solar cooker maken.

Bespaar op apparaten

Op het energieverbruik van apparaten in de tuin kun je ook gemakkelijk besparen. Heb je een tuinvijverpomp? Weet dan dat het een van de grootste stroomvreters is. Deze pomp kost zo’n 34 euro per maand aan energie, dat is maar liefst 408 euro per jaar. Ga voor een natuurlijke tuinvijver als dat kan, die blijft schoon zonder pomp. Makkelijk bespaard! Ook terrasverwarming kost ontzettend veel energie. Doe in plaats hiervan ’s avonds een warme trui aan, pak er een dekentje bij of maak een kampvuurtje. Ten slotte is er de elektrische grasmaaier: kost veel energie en door het met de hand te doen krijg je extra lichaamsbeweging. Win-win?

En niet alleen voor buiten heb je mooie lampen, ook voor tijdens een gezellig avondje binnen zijn er lampen die jou wellicht aanspreken!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *