Tuinkantoor; kantoor aan huis

Tuinkantoor; kantoor aan huis

Je wilt graag een kantoor aan huis, maar je hebt in huis geen ruimte om een kantoor te maken omdat alle ruimtes in gebruik zijn. Wat veel mensen hierbij vergeten is dat een tuin hierin een goede uitkomst kan bieden. Mensen denken al snel aan een aanbouw of een ruimte opofferen, maar een tuinkantoor kan een goede duurzame en vaak goedkopere oplossing zijn!

Tuinkantoor

Wat is een tuinkantoor?

Het woord zegt het al; een tuinkantoor is een kantoor in de tuin. Het is een ruimte die speciaal ingericht wordt als kantoor. Vaak is een tuinkantoor een blokhut of tuinhuis van hout, maar het is ook mogelijk om een stenen tuinkantoor te bouwen, maar waar moet je op letten en waar moet een tuinkantoor aan voldoen? Je leest het in dit artikel!

Denk vooraf goed na

‘Een goede voorbereiding is het halve werk’. Deze uitspraak is zeker van toepassing als het gaat om een tuinkantoor. Denk erg goed na voordat u een tuinkantoor gaat plaatsen. De volgende punten zijn daarbij extra belangrijk:

 • Elektriciteit; De kans is groot dat u de nodige elektriciteit gaat gebruiken Het is dan ook verstandig om een extra groep in uw meterkast te maken voor uw tuinkantoor.
 • Wateraansluiting; Als uw tuinkantoor iets verder van het huis afstaat wilt u niet elke keer lopen voor een glas water of kop koffie. Het is dus verstandig om een wateraansluiting te maken in uw tuinkantoor.
 • Verwarming; Ook op de koudste dagen van het jaar wilt u er lekker warmpjes bij zitten. Denk na over een mogelijke warmtebron. Laat je warm water vanaf het huis komen of zorg je voor een andere warmtebron?
 • Isolatie; Als u uw tuinkantoor verwarmt wil je natuurlijk niet dat de warmte snel weer verdwijnt. Het is daarom belangrijk om jouw tuinkantoor te isoleren. Dit kan ook achteraf, maar dit is vaak duurder en een stuk lastiger. Aandachtspunten bij isolatie:
  • De vloer
  • De wanden
  • Het dak
 • Internet; werken zonder internet is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk. Denk na over hoe je internet krijgt in jouw tuinkantoor. Vaak is het leggen van een internetkabel de beste oplossing.
 • Televisie; Veel mensen gebruiken een tuinkantoor ook als een buitenverblijf en dan kan een televisie meerwaarde bieden. Als u al een kabel trekt voor het internet kun je het beste ook een kabel leggen voor televisie, ook als je niet van plan bent hem te gebruiken. Mocht je het huis later willen verkopen dan kan dit een meerwaarde bieden voor de volgende bewoners en mocht je je bedenken en toch een televisie willen dan heb je de aansluiting al liggen.
 • Vergunning; In sommige gevallen ben je een vergunning nodig van de gemeente om het tuinkantoor te mogen plaatsen. Zorg ervoor dat je deze hebt voordat je begint met de bouw.
 • Veranda/overkapping; Hoe lekker is het als je in de zomer ook buiten kunt werken? Een veranda of overkapping aan je tuinhuis kan een echte meerwaarde bieden.

Aan de slag!

Je weet nu alle aandachtspunten voor als je een tuinkantoor wilt gaan zetten in jouw tuin! Zoals je kon lezen is er veel om rekening mee te houden en veel mensen kiezen er dan ook voor om een tuinkantoor te laten bouwen door een specialist.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *