Tuinplanten in de grond planten

Tuinplanten in de grond planten

Heel vaak krijg ik de vraag wanneer je nu tuinplanten  in de tuin mag zetten. Eigenlijk is het antwoord heel makkelijk: altijd! Alleen wanneer de grond bevroren is wordt het lastig om planten in de grond te zetten.

 

In pot of uit de volle grond

 

Als je nieuwe planten koopt in pot, dan kun je deze meteen planten. Het hele jaar door. Heb je even geen tijd en laat je ze een tijdje in pot staan zorg dan dat je ze af en toe water geeft zodat ze niet uitdrogen. In de herfst en winter kun je ook veel bomen en struiken zonder pot kopen. Dit heet ‘uit de volle grond’. Ze worden direct van het land gehaald en zo verkocht. Groenblijvende soorten hebben meestal een kluit; hier zit nog aarde om de wortels dat bij elkaar wordt gehouden door jute. Omdat de wortels snel uitdrogen moet je deze wel snel planten. Je kunt alleen struiken en bomen direct uit de volle grond halen als ze in rust zijn en dat is van ongeveer november tot april, afhankelijk van het weer. Zodra er weer nieuw blad verschijnt begint het groeiseizoen en koop je alles in pot.

 

Lente, zomer, herfst en winter

 

In de lente is de grond vaak nog koud, maar kun je goed aanplanten. Het eerste jaar steken de planten dan energie in het wortelen en het jaar daarna in groei en bloei. Wordt het een warme lente en zomer dan moet je nieuwe aanplant goed water geven. Ook als je in de zomer plant moet je goed water geven. Daarom is het ook niet handig om vlak voor een zomervakantie je tuin opnieuw aan te leggen. In de herfst is de grond nog warm van de zomer en regent het meer. Dit is eigenlijk het ideale moment om planten, struiken en bomen in de grond te zetten. Ze kunnen meteen wortelen, waardoor ze de lente erop direct beginnen met groeien en bloeien. Bovendien regent het vaker, waardoor je zelf minder water hoeft te geven. De winter is ook een prima plantseizoen, tenzij het vriest natuurlijk. Een gat graven in bevroren grond gaat trouwens toch niet zo goed. Ga je planten en begint het daarna te vriezen dan is dat niet erg.

 

Kortom je kunt het hele jaar tuinieren!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *